Podpora trávení, zničení střevních parazitů, hojení vředů, zdroj vit. C
Foto
Fotogalerie
Doba přípravy
15 min
Popis přípravy
Medvědí česnek můžeme najít ve vlhkém lese. Sbíráme ho přibližně v dubnu před jeho vykvetením. Menší mladé lístky jsou chuťově výraznější.
1. Čerstvé listy medvědího česneku omyjeme, osušíme a rozmixujeme společně se solí a trochou olivového oleje. Olej přidáváme dle potřeby tak, aby pesto nebylo příliš řídké.
Pokud se to přece jen stane, přidejte více listů česneku.
2. Vzniklé pesto dáme do menších čistých, nejlépe vyvařených, skleniček se šroubovacím uzávěrem, pořádné upěchujeme a vytlačíme tak přebytečný vzduch.
3. Nakonec povrch pesta zalijeme olivovým olejem tak, že vytvoříme slabou olejovou vrstvu. Ta pesto konzervuje.
4. Pesto uchováváme pořádně uzavřené v lednici.
Tip: Na nabírání pesta vždy používejte čistou lžičku a po odebrání vždy znovu vytvořte olejovou vrstvičku. Tak zabráníte jeho znehodnocení a pesto vydrží až do další sklizně.
Přidat recenzi